[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Praktiskt agerande vid en nödsituation

Praktiskt agerande vid en nödsituation

När det uppstår en kris eller annan nödsituation är det viktigt att vara förberedd. Om man är förberedd har man större chans att överleva, eller att i alla fall klara krisen på ett bra sätt. Det krävs egentligen inte speciellt dyra saker för att klara en kris. Det viktigaste att ha är kunskap om hur man bör agera och om vad man bör ha hemma.

Hur gör man vid strömavbrott?

Om det blir ett längre strömavbrott är det viktigt att veta hur man ska agera. Det kanske svåraste att lösa i ett modern hem är vatten och värme. I de allra flesta fall finns det ingen brunn eller annat sätt att få tag i vatten på och speciellt lägenheter är extremt känsliga när det gäller värme. Där finns nämligen inga värmekällor som inte kräver elektricitet i de allra flesta fall. För att behålla värmen är det klokt att samlas, hela familjen i ett rum. Att stänga dörrar till andra utrymmen är alltid klokt. Har man ett uterum med stora innerdörrar av glas kan det vara klokt att ha det stängt. När uterummet värmts upp av solens strålar kan man sedan öppna upp dörrarna för att få in värmen i huset.

Viktigt att ha hemma

Om en kris eller ett krig drabbar Sverige finns det en hel del saker som är bra att ha hemma. Batterier, ficklampor, en vevradio, möjligheter att laga mat samt dunkar att lagra vatten i är alltid bra att ha. I många fall ställer kommunen ut vattentankar men då måste man kunna få hem vattnet till bostaden. En annan sak som är bra att ha hemma är lysstavar som man bara knäcker och sedan lyser de i flera timmar.

Mat vid en kris

När en kris eller nödsituation är aktuell kan det vara svårt att få tag i allt man brukar äta. Ibland kan man inte heller tillaga maten som vanligt. Att ha lite frystorkad mat, konserver och hållbara torrvaror hemma är absolut inte fel. Det kan man klara sig länge på. En hel del konserver kan man äta kalla, likaså frystorkad mat. Det bästa är såklart om man kan värma maten över en eld, grill eller kanske på ett gasolkök. Om man har en liten trädgård och det är bra väder kan det också vara lönt att odla grönsaker för en mer näringsrik kost.

Att undvika panik vid en nödsituation

Vid en kris är det lätt att drabbas av panik. Det är dock viktigt att undvika paniken eftersom den gör det svårt att tänka klart. Ju mer förberedd och påläst man är, desto enklare är det undvika panik. Det är viktigt att komma ihåg att det inte är så ofta strömavbrott och liknande varar i flera veckor.

dante