[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Förbereda för nödsituation i lägenhet

Förbereda för nödsituation i lägenhet

I Sverige är vi relativt förskonade från nödsituationer och krig, men det kan hända saker som invånarna inte alls förutser. En rejäl snöstorm, ett längre strömavbrott, översvämningar med mera är sådant som kan inträffa överallt. Om man bor i en lägenhet är det kanske inte alltid så lätt att förbereda sig, eller att göra sig oberoende av samhället som när man bor i ett hus.

När platsen inte räcker till

I en lägenhet finns det ofta inte särskilt mycket plats att förvara saker på, speciellt inte om förvaringen behöver uppfylla specifika krav som att den ska vara mörk och sval. Om man bor centralt kan ett alternativ vara att hyra förråd Göteborg och där sätta upp en liten kriscentral med vatten, mat och annat som enkelt kan hämtas hem om man skulle behöva det. Då behöver man inte ha allt hemma men å andra sidan måste man ta sig till förrådet om något skulle hända.

Lagring av hållbar mat

Om man bor i en lägenhet och ett nödläge inträffar kan det vara svårt att använda sig av grill eller spritkök inomhus. Det innebär att det kan vara svårt att laga mat om strömmen går. Det är också svårt att förvara mat i kyl eller frys om man inte har el. Det är då hållbar mat som frystorkad och konserverad sådan är bra. Det kan också vara klokt att ha en del godsaker som nötter, choklad och kex hemma. Det håller bra. Frystorkad mat tar i regel mindre plats än konserver och dessutom väger det mindre. En nackdel är att den frystorkade maten inte är så god att äta om man inte kan tillaga den.

Att lösa vattenfrågan

Om man bor i en lägenhet har man antagligen ingen egen brunn man kan komma åt att hämta vatten i. Om det blir strömavbrott bör man därför se till att tappa upp så mycket vatten man kan innan det blir tomt i rören. När det finns möjlighet brukar kommunerna ställa ut vattentankar där man kan hämta vatten vid behov. Det gäller dock att man har något att bära vattnet i. Vattendunkar, hinkar, flaskor och burkar är bra att ha till hands. Då kan man få hem en hel del vatten. Om flaskor och dunkar är rena när vattnet tappas håller det i minst ett par veckor. Det finns också vatten på flaska att köpa i butik. Det brukar hålla i omkring ett år och det är bra att ha hemma.

Lägenhetens utsatthet

I en lägenhet är man rejält utsatt om det blir en nödsituation. Man kan inte värma upp lägenheten om det inte finns en öppen spis, man kan inte få vatten och det är svårt att laga mat. Fördelen är dock att lägenheter ofta ligger relativt centralt. Det gör att man kan få strömmen tillbaka snabbt vid till exempel ett strömavbrott.

dante