[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Hamstrande när coronavirus hotar

Hamstrande när coronavirus hotar

Vi är bara ett par månader in i coronaskräcken och enbart några veckor in i den kris som kommit till Europa. Det pyttelilla men ack så elaka coronaviruset med ursprung från Kina och Wuhan, har varken pass eller integritet. Det letar sig in i individer fortare än att man hinner blinka. Som resultat har hela världen nu drabbats och länder som Italien går på knäna, dock med ett litet hopp och vidtagande av drastiska åtgärder att viruset ska bromsas så man får det under kontroll. Även Danmark har i skrivande stund stängt sina gränser och fler länder är att vänta.

Sverige har just haft sitt andra svenska dödsfall när Corona krigar mot resten av världen och i Italien och Kina forslar man bort lik i säckar. Här hemma är det inte lika allvarligt ännu – här kan man ändå i lugn och ro anlita lova begravning och ge sina anhöriga ett värdigt avsked.

Hamstringen tilltar

Spridningen av corona har kostat samhället enorma summor pengar och resebranschen, flygbranschen och turistnäringen har högst sannolikt sett bättre tider. Man kan tycka vad man vill om medias ständiga rapporteringar och det faktum att paniken förmodligen bara är i det första stadiet, men en sak är klar – folk både i Sverige och utomlands börjar hamstra för fullt. Antalet toalettrullar är i ett strikt begränsat antal och folk köper med sig långt fler än ett paket havregryn i matbutikerna. Överdrivet eller fullt förståeligt?

Problemet med hamstring när ett virus som corona är i fullt sjå med att hoppa från människa till människa, är att matvaror tar slut och den svenska livsmedelsindustrin har inte kraft att hänga med. Resultatet blir att hyllor och boxar står och gapar tomma i livsmedelsbutikerna – speciellt där basvarorna har legat, såsom toapapper, ris, pasta, havregryn, konservburkar och det mest väsentliga i ett hushåll. Och folk som då verkligen kan behöva varor av ett visst slag blir utan bara för att livrädda människor utan något nyanserande tänk, tar för sig utan att tänka på andra.

“Bunkra inte i panik”, lyder regeringens ord

Det ska dock till att understrykas att trots att coronaviruset må vara allvarligt, särskilt för de äldre och för sjukvården som har svårt att mäkta med antalet sjuka på avdelningarna, så är det inte bra att panikhamstra som vi gör just nu. Det är ändå inget krigstillstånd det handlar om och även om folk är satta i karantän och många företag stänger ner så är de flesta människor ändå friska och kan ta sig till apotek eller matbutik. Att vara satt i karantän om man inte har symptom innebär bara att man helst inte ska vistas bland riskgrupperna eller beblanda sig med stora skaror folk. Men beställa hem mat via nätet eller ta en tur till ICA-butiken på hörnet är fullt möjligt!

dante