[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Elavbrott, snöstormar eller vattenläckor

Elavbrott, snöstormar eller vattenläckor

Det finns en hel del olika kriser som kan drabba och lamslå samhället. I dag är man oftast van vid att det finns el, rinnande vatten i kranen, farbara vägar med mera. När något av det här inte är lika självklart kan det snabbt bli problem. Men hur ska man egentligen agera när det blir elavbrott, snöstorm eller om det uppstår en vattenläcka?

Elavbrott

Vid ett elavbrott försvinner all el i samhället. Avbrottet kan vara stort eller litet och ligga kvar under kort eller lång tid. Under ett elavbrott har man inte vatten i kranen, man kan inte titta på tv, mobilen går inte att ladda och man kanske inte heller har något internet. Kylen och frysen slutar fungera och man kan inte använda spisen eller mikron för att laga mat. Men man kan klara sig ganska bra i alla fall, trots att man inte har någon ström. Om man inte har en vedspis eller liknande och det är kallt ute kommer man snart att få det relativt kallt inomhus. Genom att samla hela familjen och eventuella husdjur i ett rum tillsammans med filtar, varma kläder och annat kan man få upp temperaturen lite. Täcken bör användas för att täcka fönster och värmeljus kan tändas för att höja temperaturen. Man bör dock komma ihåg att vädra en kort stund varje dag, lämpligen medan man lagar mat eller liknande. Just för matlagning kan det vara bra att ha en grill eller ett gasolkök av något slag. De kan inte användas inne men går bra att använda på en balkong, i trädgården eller på uteplatsen.

Snöstormar

Vid en snöstorm finns risken att man inte kan ta sig hemifrån. Det är ofta som så att de större vägarna snöröjs ganska fort och det halkbekämpas ganska bra men ibland hinner snöröjarna inte med. Det är ofta så att Trafikverket avråder från att man ska ge sig ut på vägarna om det är dåligt väder och man absolut inte måste ut och åka. När snön rör sig inåt kan det medföra strömavbrott och annat. Ofta kan man dock få varningar om större snöoväder några dagar innan och då kan det vara läge att åka och handla så att man verkligen har allt man behöver.

Vattenläcka

När det uppstår en större vattenläcka kan man inte vara säker på att man har vatten i kranen. Om vattenläckan är rejält stor och det är helg kanske man inte kan få vatten på ett par dagar. Ofta ställer kommunerna upp vattentankar på olika ställen och då är det bra att ha dunkar, hinkar och annat att hämta vatten i. Duscha kan man dock behöva vänta med ett par dagar. När man inte har obegränsat med vatten gäller det att snåla med de resurser man har och det måste hela familjen hjälpa till med.

dante