[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Laga mat i en nödsituation

Laga mat i en nödsituation

Om en nödsituation eller en kris uppstår är det viktigt att se till att man har tillgång till mat och vatten. En nödsituation eller kris kan se ut på många sätt. Det kan handla om att man inte får lämna hemmet på grund av en karantän, det kan handla om radioaktivitet, eller om att man helt enkelt inte kommer hemifrån på grund av snö. En kris kan också vara ett mer långvarigt strömavbrott. Att laga mat utan elektricitet är inte helt enkelt. Det är inte heller all mat som går smidigt att laga om man inte har tillgång till det kök man är van vid.

Använda nödspis eller gasolkök

Ett alternativ för att laga mat vid en kris eller nödsituation är en nödspis eller ett mindre gasolkök. Då är det klokt att hålla till på ett eldfast och plant underlag. Det allra bästa är om man kan vara utomhus på en altan, balkong eller liknande. Ibland är det dock inte möjligt. Att sitta på ett golv med fin nylagd fiskbensparkett kanske inte är det bästa då golvet kan få märken. Istället är en diskbänk, helst i rostfritt stål, gärna utan överskåp ovanför ett bättre val.

Grillen

Om man har möjlighet att laga mat utomhus kan den vanliga kolgrillen eller gasolgrillen vara ett alternativ så länge man har tillgång till något att grilla med. Att ta in grillen och använda den inomhus bör man dock aldrig göra. För det första är brandrisken hög och för det andra kan man avlida av rökförgiftning när ventilationen inte är bra nog.

På en grill kan man tillaga relativt stora mängder mat samtidigt. Man kan till exempel både laga kött och värma konserver på samma gång. Dessutom håller grillen sig varm relativt länge.

Välja rätt mat till krislådan

I en krislåda bör man ha mat som går snabbt och enkelt att tillaga. Det är också en fördel om maten är relativt näringsrik och om den innehåller en del kalorier. Bantningsmat är inte rekommenderat. Konserver med till exempel vita bönor i tomatsås, ravioli, köttfärssås och liknande är dock bra. I det kan man också koka pasta. Det finns också potatis på burk som ligger i vatten. De är redan tillagade och kan antingen ätas kalla eller värmas i sitt eget spad. Generellt sett kan det vara klokt att välja mat som inte kräver vatten för att lagas. Just vatten kan nämligen vara svårt att få tag i vid en kris.

Frystorkad mat håller väldigt länge. Den behöver små mängder vatten för att tillagas, men den kan också ätas torr, även om det inte är så gott. Den frystorkade maten innehåller mycket näring och den är lättare att transporter än vad till exempel konserver är.

dante