[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Brand i hemmet

Brand i hemmet

De allra flesta har saker i hemmet som kan utgöra en brandfara. Levande ljus, datorer, mobiltelefoner, tv-apparater, spis och helt vanliga elkablar är alla saker som kan orsaka bränder. Vanligen beror bränderna på att man glömmer spisen eller levande ljus och sedan lämnar hemmet eller går och lägger sig. Att inte damma bakom tv:n eller datorn kan också orsaka en brand, liksom att ladda mobiltelefonen i sängen eller på annan yta där luften inte kan cirkulera ordentligt. Det kan dock också bli kortslutningar i elkopplingar, möss kan gnaga på sladdarna eller liknande. Man kan alltså inte skydda sig helt mot att en brand ska uppstå hemma. Men det finns åtgärder man kan ta till för att minska risken. Det finns också saker man kan göra för att en brands omfattning ska bli så liten som möjligt. Bland dem finns att ha kunskap om hur man släcker en eld.

Släck ljus och installera timer på spisen

Ett av de allra första tipsen för att minska risken för bränder är att aldrig lämna tända ljus i ett rum man inte befinner sig i. Ett värmeljus kan se fint ut men det kan också övertändas och då blir elden snabbt stor. Om man har tänt ett ljus och behöver lämna rummet, släck ljuset. Det är också bra att installera en timer på spisen om man vet att man ibland har en tendens att glömma bort att stänga av den.

Brandvarnare, brandfilt och brandsläckare

I alla hem bör det finnas brandvarnare, och när det gäller hyreslägenheter finns det rent av krav på att hyresvärden ska sätta upp en sådan i varje lägenhet. Är bostaden i flera plan bör det finnas minst en brandvarnare på varje plan, och de får gärna vara kopplade till varandra. Man bör också ha en brandfilt och en brandsläckare hemma. Då kan man släcka de flesta typer av mindre bränder som kan uppstå i hemmet. Brandsläckaren bör stå nära ytterdörren så att man lätt kan få fatt i den om något skulle hända. Brandfilten förvaras lämpligen på väggen i köket eller hallen där hela familjen vet var den finns.

Hur släcker man en brand?

När det gäller bränder kan de släckas på lite olika sätt beroende på hur branden uppstått och vad som brinner. En pulversläckare kan generellt sett användas till de flesta bränder. Om det brinner i en kastrull lägger man på locket och är det en persons kläder som brinner gör man klokt i att ta fram brandfilten. När man släcker är det dock viktigt att tänka på sin egen säkerhet. Om man märker att branden växer allt för snabbt och att man inte hinner med är det bättre att backa och invänta räddningstjänst och brandkår så att de får ta över.

dante