[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Att göra vid krig eller kris

Att göra vid krig eller kris

När ett krig eller en kris uppstår kan det lätt skapas panik i samhället. Man är orolig för vad som ska hända, man kan inte komma i kontakt med anhöriga eller liknande. Men vad ska man egentligen göra om något sådant händer?

Se över vad man har

Det allra första man bör göra är att se över vad man har hemma. Om det är strömavbrott kommer kyl och frys snabbt att sluta fungera. Om det är kallt ute, som på vintern, kan man med fördel sätta ut maten så att den står skyddad från djur och annat. Då håller den betydligt längre. Kyld och fryst mat är dock det första man bör se till att äta upp. Det är också viktigt att man ser över mat och annat som finns i skafferiet. Om man inte vet hur länge man kommer att vara drabbad är det klokt att påbörja en ransonering relativt tidigt.

Ordna ett varmt rum

Är det kallt ute bör man samlas i ett rum, gärna där det finns en värmekälla i form av en öppen spis eller kakelugn. Man kan hänga upp filtar för fönster och dörrar för att stänga inne ännu mer värme. Dessutom är det klokt att sätta in lite värmeljus. I det varma rummet bör man samla hela familjen. Då kan man hålla värmen på ett bättre sätt.

Ta vara på dagen

Oavsett om det är krig eller en annan form av kris gäller det att man tar vara på dagen så gott man kan. Om man har en vedspis är det klokt att lägga energi på att samla ved till den. Om det är sommar och varmt ute kan det också vara läge att besöka skogen för att se om man finner bär, svamp och annat ätbart där. Det gäller helt enkelt att ta vara på dygnets alla timmar på ett bra sätt.

Matlagning

Om det inte finns någon ström kan det vara ett litet gissel att laga mat. Ett alternativ kan vara att göra upp en eld. Om man har tillgång till en rök är det också extremt klokt att ge sig på att röka kött och annat. Då håller köttet betydligt mycket längre. Har man en grill kan den också användas för att laga mat.

dante