[social size='small' style='light' type='twitter,facebook,dribbble']

Första hjälpen och andra bra kunskaper

Första hjälpen och andra bra kunskaper

Om ett krig eller en kris uppstår finns det en hel del bra kunskaper man bör ha. Alla behöver inte kunna allt men ju mer man kan desto större chans har man att klara sig på ett bra sätt. Det finns flera bra överlevnadsböcker i bokhandeln och i dem kan man läsa sig till en hel del. Men vad kan det vara bra att ha lite extra koll på?

Sjukvård

Det är alltid bra att kunna lite om sjukvård, HLR och första hjälpen. De här kunskaperna kan man också ha nytta av i vardagen om man själv eller någon i närheten skulle bli sjuk. Organisationer som Röda Korset ordnar varje år flera kurser i bland annat första hjälpen. Många gånger är de helt kostnadsfria att gå.

Vad är ätligt i naturen?

När maten börjar tryta i hem och affärer är det alltid bra att veta vad som är ätbart ute i naturen. Att få i sig giftiga svampar eller bär i en nödsituation är sällan bra och det kan vara svårt att få hjälp. I Sverige är de flesta svampar ätliga och mycket få är direkt dödliga. En del av dem är giftiga men de smakar så illa att risken att få i sig en dödlig dos är i stort sett obefintlig.

Göra upp eld

En sak som är bra att ha koll på är hur man gör upp eld. En tändare eller tändstickor kan vem som helst hantera men det är inte alltid man har sådant till hands. Tändstickorna kan ha blivit blöta och tändarens gas kan ta slut. Då är ett eldstål guld värt. Att kunna göra upp eld med en spegel, pinne eller genom att slå två stenar mot varandra fungerar också. Det tar lite tid men med en bra teknik tar det sällan mer än en halvtimme att få en relativt stor eld.

dante